Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών ροχαλίζουν καθημερινά. Εσφαλμένα στο παρελθόν το ροχαλητό θεωρούνταν απλά ένας ενοχλητικός θόρυβος, διότι σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με διαταραχές της αναπνοής όπως η υπνική άπνοια. Βέβαια μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ροχαλίζει περιστασιακά ιδίως όταν το άτομο είναι πολύ κουρασμένο. Αλλά όταν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί.

Αιτίες εκδήλωσης ροχαλητού

Συνήθως το ροχαλητό εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας, καθώς παρατηρείται μικρή στένωση του λαιμού άρα και μείωση του τόνου των μυών, ενώ συναντάται πιο συχνά σε άνδρες, διότι έχουν πιο περιορισμένη δίοδο αέρα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Διάφορα προβλήματα όπως δυσχέρεια ρινικής αναπνοής από ποικίλα ανατομικά αίτια (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ρινικοί πολύποδες κλπ) μπορεί να δυσκολέψουν την εισπνοή και να οδηγήσουν σε ροχαλητό. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η παχυσαρκία καθώς η εναπόθεση λίπους στην περιοχή του λαιμού, συμβάλλει στην εκδήλωσή του. Το κάπνισμα, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την μυϊκή χαλάρωση και οδηγούν συνήθως σε ροχαλητό. Ακόμα και η κακή στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μπλοκάρει τον αεραγωγό, προκαλώντας ροχαλητό.

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού κρύβεται στην αιτία που το προκάλεσε. Γι’ αυτό και αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες, το άτομο μπορείνα μειώσει ή να εξαλείψειπλήρως το ροχαλητό.

  • Όταν ο λόγος είναι το επιπλέον βάρος, τότε καλό είναι να ακουλουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή για να μειωθεί ο λιπώδης ιστός.
  • Η πλαγία θέση ύπνου συνήθως βελτιώνει την ένταση του ροχαλητού.
  • Είναι σημαντικό επίσης το άτομο να περιορίσει το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην περίπτωση που λαμβάνει ηρεμιστικά πριν τον ύπνο καλό είναι να το συζητήσει με τον γιατρό του.
  • Είναι επίσης καλό να το άτομο που ροχαλίζει να διατηρεί την υγρασία του υπνοδωματίου του, καθώς ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και την μύτη.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος, το άτομο είναι καλό να ζητήσει τη συμβουλή του γιατρού. Ξεκινώντας από ΩΡΛ εκτίμηση και εν συνεχεία εξέταση από ειδικό ιατρό ύπνο θα αποφασισθεί αν χρειάζεται να διενεργηθεί μελέτη ύπνου που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης των διαταραχών του ύπνου.

Πηγή: Ροχαλητό: Η κορυφή του παγόβουνου