Το σύνδρομο θεραπεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο σε ότι αφορά τις άμεσες συνέπειες που σχετίζονται με τα ημερήσια και νυκτερινά συμπτώματα, όσο και σε ότι αφορά τις μακροπρόσθεσμες δυσμενείς του επιπτώσεις

Όταν ροχαλίζει το παιδί

Αρκετά παιδιά ροχαλίζουν ή κοιμούνται ανήσυχα. Το ροχαλητό μπορεί να είναι παροδικό και να οφείλεται σε ένα κρυολόγημα ή μια αλλεργία, μπορεί όμως να είναι και μόνιμο, όταν οφείλεται στα κρεατάκια της μύτης, σε υπερτροφία των αμυγδαλών ή στη σύγκλιση του ανώτερου αεραγωγού στο επίπεδο της μαλθακής υπερώας και της γλώσσας. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας δύο έως οκτώ ετών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κρύβει κάποιο κίνδυνο για την υγεία εκτός αν σχετίζεται με την υπνική άπνοια. Ο Ειδικός Ιατρός Ύπνου, Πνευμονολόγος Χαράλαμπος Μερμίγκης μας εξηγεί αναλυτικά.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την επαναλμβανόμενη διακοπή της αναπνοής (μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το ροχαλητό αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματά της. Μπορεί να είναι αποφρακτική ή κεντρική. Στα παιδιά είναι συνήθως αποφρακτική.

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την υπνική άπνοια;

Η υποξαιμία δηλαδή ή ελαττωμένη οξυγόνωση του αίματος, οι μυϊκές προσπάθειες αποκατάστασης της αναπνοής και η κακή ποιότητα ύπνου είναι μερικές από τις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας. Όλα αυτά επηρεάζουν την γενικότερη υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού και έχουν σαν αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακά προβλήματα, η απώλεια βάρους, η νευρικότητα, η κόπωση, η υπερκινητικότητα κτλ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλινική εικόνα στα παιδιά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ενηλίκων. Μειωμένη απόδοση στα σχολικά μαθήματα, αδυναμία ανεύρεσης φίλων, νυκτερινή ενούρηση, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, επιθετική ή απρόβλεπτη συμπεριφορά δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Διάγνωση

Η εξέταση που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια αν το παιδί πάσχει από υπνική άπνοια και σε τι βάθμο, είναι η πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου. Πραγματοποιείται σε εργαστήριο ύπνου και το παιδί θα πρέπει να κοιμηθεί για ένα βράδυσε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στη διάρκεια του ύπνου καταγράφονται διάφοροι παράμετροι όπως η εκπνεόμενη ροή άερα, ο κορεσμός οξυγόνου, οι κινήσεις θώρακα-κοιλιάς κατά την αναπνοή κτλ. Τα αποτελέσματα μελετώνται πάντα από εξειδικευμένο ιατρό ύπνου.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας θα εξαρτηθεί από το είδος καθώς και από τις αιτίες που την προκαλούν. Όταν οφείλεται για παράδειγμα σε αδενο-αμυγδαλική υπερτροφία, μπορεί να θεραπευτεί με αδενοειδεκτομή και αμυγδαλεκτομή. Αν συνοδεύεται από αλλεργική ρινίτιδα, ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση ρινικών σπρέι για συγκερκιμένο χρονικό διάστημα. Πιο σπάνια σε παιδιά με νευρολογικές διαταραχές ή σημαντική παχυσαρκία μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοσθεί ειδική συσκευή συνεχούς χορήγησης αέρα θετικών πιέσεων, από την μύτη/στόμα για να διατηρείται ανοιχτή η αναπνευστική οδός.

Πηγή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπνική άπνοια