Μήπως ξυπνάτε με πονοκέφαλο και νιώθετε κουρασμένοι την υπόλοιπη ημέρα; Ο/η σύντροφός σας παραπονιέται πως ροχαλίζετε και κάνετε ανήσυχο ύπνο; Μάλλον ήρθε η στιγμή να επισκεφτείτε έναν ειδικό και μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τον Δρ. Μερμίγκη Ειδικό Ιατρό Ύπνου – Πνευμονολόγο : Η υπνική άπνοια ή σύνδρομο απνοιών – υπονοιών είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στον φάρυγγα, ενώ σπανιότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την εκδήλωση του συνδρόμου όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Το φύλο
  • Ανατομικά αποφρακτικά αίτια στον ανώτερο αεραγωγό
  • Η κληρονομικότητα

Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ασθενής εμφανίζει έντονη υπνηλία, κόπωση, διαταραχές συναισθήματος κ.α. Ενώ στη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζει έντονο ροχαλητό, διακοπές στην αναπνοή, αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού, ανήσυχο ύπνο με έντονες κινήσεις των άκρων.

Διάγνωση

Για να επιβεβαιώσει ο γιατρός πως το άτομο αντιμετωπίζει το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου. Αυτή η εξέταση γίνεται στο εργαστήριο και ο ασθενής καλείται να παραμείνει για ένα βράδυ και να κοιμηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και άνετο χώρο. Στη διάρκεια του ύπνου καταγράφεται η εγκεφαλική, η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία του ασθενούς. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων γίνεται πάντα από εξειδικευμένο γιατρό.

Θεραπεία

Η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία. Πρέπει να τονίσουμε πως είναι πολύ σημαντικό η πάθηση να αντιμετωπίζεται έγκαιρα για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην γενικότερη υγεία του ατόμου.

Πηγή: Υπνική άπνοια